En dag i 2001 satte 17 udviklere sig sammen og skrev på bare 2 timer ‘Det agile manifest’. Formålet er, at ændre måden virksomheder forsøger at “styre” og “kapitalisere” på udviklerne.
Ikke bare ville 17 have mulighed for at udvikle bedre løsninger, de ville også behandles som mennesker og ikke som en ressource. Manifestet opstår som opgør med den traditionelle vandfaldsmodel. Hvor der, indenfor softwareudvikling, ifølge de 17, spildes tid og energi på kravspecifikationer, dokumentation og med at overholde en forudbestemt plan.
Det agile manifest er ikke en metode, men snarere en filosofi, der forsøger at gøre op med de rigide, fastlåste metodikker de oplevede inden for softwareudvikling. Hvilke også ligger i ordet ‘agile’, der på dansk kan oversættes til ‘adræt’.
Manifestet lyder således:
Vi afdækker bedre måder at udvikle software på
ved at gøre det og ved at hjælpe andre med at gøre det.
Gennem dette arbejde har vi lært at værdsætte:Individer og samarbejde frem for processer og værktøjer
Velfungerende software frem for omfattende dokumentation
Samarbejde med kunden frem for kontraktforhandling
Håndtering af forandringer frem for fastholdelse af en planDer er værdi i punkterne til højre,
men vi værdsætter punkterne til venstre, højere.
Manifestet bygger desuden på 12 principper, der bl.a. handler om at sætte kunden i centrum, imødekomme ændringer, muliggøre tidlig feedback og løbende levering samt om vigtigheden af kommunikation ansigt til ansigt.
Som du kan se, står både manifestet og principperne i skarp kontrast til Vandfaldsmodellen, hvor arbejdsopgaver løses en efter en, som et vandfald:
Manifestet og de 12 principper er som sagt ikke en metode, men snarere en filosofi. Så hvordan man efterlever disse, er helt op til én selv. Men enhver der følger filosofien, er så at sige, adræt.
De adrætte metoder har spredt sig
Det agile manifest giver i sig selv ikke en fremgangsmåde, til hvordan man kan gøre i praksis. Der findes dog en lang række metoder, der giver et bud på, hvordan man fører det agile manifests filosofi ud i praksis. Her kan man f.eks. Nævne Scrum, Lean, Kaban, Extreme Programming m.fl.
Den adrætte form for projektledelse har vist sig at være en effektiv arbejdsproces, og adrætte virksomheder, projekter og teams, findes nu inden for en lang række brancher.
Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session.
Vi vil svarer inden for 24 timer
Kontakt os i dag og hør om dine muligheder