Kultur & Adfærd

Sådan undgår du kulturchokket, når du udstationeres

Udstationering er ikke noget, man bør kaste sig ud i uden at have overvejet det grundigt først. Skal du af sted med din familie, er det selvfølgelig også vigtigt, at du og din nærmeste familie er enige om, at en udstationering er det rigtige valg for jer. Tanken om en udstationering er nemlig ofte en beslutning, som man skal vænne sig til. Tag derfor denne snak i god tid inden udstationeringen. Hvis muligt, helst inden det faktiske tilbud ligger på bordet, da disse ofte kommer med kort varsel.

Kultur & Adfærd

Inden I tager af sted

Når der er enighed i familien om, at en udstationering er en god idé for jer alle, er det tid til at tage fat på forberedelsen:

  • Kender du allerede inden et tilbud gives, destinationen for en evt. udstationering, kan det allerede under de indledende overvejelser med familien, være en god idé at researche lidt på destinationen. Undersøg f.eks. ting som:
    • Kulturen og lokale skikke, der adskiller sig fra dine egne. Hvor formelle/uformelle er interaktioner mellem venner/bekendte. Hvordan man kommer omkring i landet? Har alle f.eks. egen bil eller bruger man typisk offentlige transportmidler? Kan det lade sig gøre at cykle på arbejde etc.
    • Hvis du har børn i skolealderen: Undersøg de lokale skoler. Hvordan undervises der (formet/uformelt)? Gives der mange lektier for? Kalder man lærerne ved fornavn eller hr/fru? Etc.
  • Opstil mål for, hvad det er du personligt og din familie samlet, ønsker at få ud af udstationeringen. Hvad er vigtigt for dig/jer, for at oplevelsen bliver god og givende?
  • Hyr evt. en coach, der er ekspert i udstationeringer, som kan hjælpe dig og din familie med overgangen fra et liv i Danmark til livet i et andet mere eller mindre ukendt land.

Når I er ankommet

  • Undersøg lokalområdet.
    • Hvor ligger den skole børnene skal gå på. Besøg den.
    • Hvor ligger de nærmeste dagligvarebutikker? Den nærmeste/bedste restaurant og café? Museer, teatre, zoo etc.?
    • Hvordan kommer du lettest til din nye arbejdsplads? Besøg den og tag evt. familien med.
  • Fokuser i den første tid på at opbygge et godt netværk i din nye by. Vær ikke bange for at bede om hjælp eller at sige: “Det forstår jeg ikke”. Langt de fleste mennesker vil gerne hjælpe, og det at yde og modtage hjælp, er samtidig med til at styrke dine relationer til folk omkring dig.
  • Vær opmærksom på, hvordan du kommunikerer. Kulturforskellene vil med sikkerhed gøre det sværere for dig at formidle dit budskab. Vær derfor klar i mælet, og sørg for altid at lytte opmærksomt til dine nye bekendtskaber.
  • Vær positiv og se fremad. En negativ, bagudskuende adfærd vil smitte af på familien og gøre det langt sværere for jer alle at falde til det nye sted.
  • Inden I tog af sted opstillede I sammen en række mål for jeres oplevelse. Når I er ankommet, gennemgår I disse igen og opstiller nu nogle mindre mål (daglige, ugentlige, månedlige), der hjælper dig/jer med at opnå de overordnede mål.
  • Accepter, at forvirring er en uundgåelig del af oplevelsen. Heldigvis bliver det med tiden bedre.

Relaterede emner

saadan-minimerer-du-fedtsylens-lommesmerter_cover
Sådan minimerer du fedtsylens lommesmerter
tips-til-kold-canvas_cover
Tips til dig, der skal i gang med kold kanvas
faa-styr-paa-virksomhedens-likviditet_cover
Få styr på virksomhedens likviditet i forhold til kunder, leverandører og SKAT
skab-jeres-eget-digitale-oekosystem-for-information-netvaerk-og-salg_cover
Skab jeres eget digitale økosystem for information, netværk og salg

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt