HR og personlig udvikling

Kan du leve med manglende jobsikkerhed?

Tiden er ikke længere til lange ansættelser, og de folk, du kender, som kun har haft et eller måske to jobs i deres karriere, er formentlig ældre end 50 år. De er kommet på arbejdsmarkedet i en tid, hvor man var loyal over for virksomheden, og hvor hårdt arbejde og pligtopfyldelse skabte en tryg karriere og en fordelagtig pension. De har været samme sted i 20, 30 måske 40 år, og aldrig set sig om efter andre eller bedre muligheder. De har heller ikke haft den samme usikkerhed i jobbet og frygtet fyringer i samme grad, som mange oplever i dag.

I dag er verden en anden, og som et resultat af globalisering, outsourcing, økonomisk nedgang og nedskæringer er den samme jobsikkerhed fortid. De, der er startet på arbejdsmarkedet inden for de seneste fem år, får formentlig mere end 10 forskellige jobs i deres aktive karriere. Den manglende sikkerhed i jobbet, som følger med denne udvikling, vil alle med stor sandsynlighed møde på et tidspunkt. Og når usikkerheden er et vilkår, man arbejder under, så er det vigtigt at lære at leve med den og stadig være glad for sit arbejde.  

Vi sætter i dette tema fokus på, hvordan du kan lære at få kontrol over usikkerheden i jobbet, så du kan være glad for dit arbejde og undgå stress pga. bekymringer. Er du leder af en virksomhed med udsatte medarbejdere, kan du lære dem at bruge metoderne, så de finder ro i usikkerheden.

Forandringsglæde presser usikkerheden

Første skridt er at lære at håndtere det psykiske pres og den stress, som jobusikkerhed kan medføre. Ikke alle reagerer ens på usikkerhed, og der findes derfor ikke en entydig løsning på, hvordan man tackler det. Der er mange faktorer, som spiller ind bl.a. din økonomiske situation, - måske er I afhængige af din indtægt, og derfor er du ekstra berørt af usikkerheden i jobbet. Din evne og vilje til at være forandringsparat spiller også en rolle i, om du kan tilpasse dig omstruktureringer i virksomheden, - måske får du nye eller færre opgaver, andre kolleger eller bliver flyttet til en anden afdeling. Så for at imødekomme usikkerheden skal man være forandringsparat og kunne se glæden ved forandringer.

Lær også at håndtere den stress, som usikkerhed medfører. Det kan være mere stressende at bekymre sig om at miste sit job end rent faktisk at miste det. Så slip bekymringerne og glæd dig over, at du har et job og måske endda et du er rigtig glad for. Positive tanker afliver negative, men det kræver en indsats.

Tip: læs om positiv psykologi og hvordan man lærer at tænke positivt her >

Vær forberedt

Næste skridt er at være forberedt. Du kan ikke forudsige, hvad der vil i fremtiden, men hvis du er velforberedt på de ændringer, der ligger i jobusikkerheden, så kan du reducere dine bekymringer, så længe du har gjort alt det, du kunne. 

Se på mulighederne i et jobskifte frem for begrænsningerne

Ordsproget; når en dør lukker, åbnes en anden, er en god huskeregel at bruge, når bekymringerne fylder for meget.

Når du fokuserer og er god til at sætte ord på dine kompetencer, og på det, der gør dig til en god medarbejder, vil du stå stærkt overfor en ny arbejdsgiver. Derfor er det vigtigt, at du hele tiden sørger for at være up-to-date med dine evner. Især tekniske kompetencer udvikler sig hurtigt, og det er vigtigt at være med på de seneste opdateringer og systemer. Men hvis du ikke længere kan sælge dig selv på dine tekniske evner, er det lige så vigtigt at udvikle dine ikke-tekniske kompetencer, og finde ud af hvad du også er god til. Kig dit CV igennem og find et nyt fokus i de opgaver, du tidligere har løst.  

Det er dig, der har kontrollen over dit liv

Stress kan give dig følelsen af at miste kontrollen. Husk dig selv på, at det er dig, der har kontrollen over dit liv. Det kan være med til at mindske usikkerheden. Du kan også tage kontrollen selv ved at kigge på de muligheder, der måtte være for dig internt i organisationen. Lær andre afdelinger at kende, for måske kan dine kompetencer bruges andre steder i organisationen. En proaktiv adfærd er med til at mindske stress.

Tal åbent om dine bekymringer

Hvis du er en del af et team eller leder et team af medarbejdere, som er ramt af usikkerhed, er det en god idé at lade dem tale om det. Sig det som det er – hvorfor I er bekymrede, og hvad gør det ved jer. En åben snak om det kan virke beroligende, og bekymringerne virker knap så store, når de bliver sagt højt. Men husk altid på, at bekymringerne ikke må sætte dagsordnen i gruppen. I skal finde en balance, og I kan bruge jeres bekymringer til sammen at finde nye veje frem. 

Vis, at du er det hele værd

Hvis du sidder i et usikkert job, skal du sikre, at du hele tiden tilfører virksomheden værdi. Vær åben og positiv frem for at brokke dig. Du skal gøre en ekstra indsats, hvis du vil beholde dit job. Vis, at du elsker dit job gennem overskud, engagement og hjælpsomhed. Vis, at du brænder for dine opgaver, de produkter du sælger, eller for dine kolleger. Dette engagement hjælper dig til at skille dig ud fra mængden.  

Du kan også vise engagement ved hele tiden at være opdateret i forhold til trends i branchen og i virksomhedens udvikling. Hold dig opdateret på nyeste tiltag, kurser og uddannelsesmuligheder indenfor dit fag eller din branche. Du viser på denne måde interesse for virksomheden på en god måde, som kan være med til at styrke væksten.

Tænk også på kurser eller uddannelser, som kan styrke dig i ethvert job. Det kan fx være ledelsesteknikker, effektiviseringsmetoder, administration, projektledelse eller lignende.

Der må gerne prales

Mange mennesker bryder sig ikke om at tale om dem selv – end ikke rose dem selv eller ”prale” med de ting de kan eller de ting de har udrettet. Men hvis man vender den om, og forestiller sig, at ens chef ikke ved, hvor god man egentlig er eller hvor meget erfaring, man har inden for et bestemt område, kan han kun finde ud af det ved, at du fortæller det. 

Derfor er det også vigtigt at holde dit CV opdateret hele tiden, så du kan dele det ud i dit netværk eller når lejligheden tilfældigt byder sig. Et velformuleret CV er vigtigt, og når du løbende arbejder på det, undgår du også at skulle lave det i sidste øjeblik og risikere at komme til at lave fejl.

Alt I alt gælder det om at tage kontrollen over situationen og være velforberedt. Når du har gjort alt det, du kunne for at imødekomme usikkerheden og forberede dig på en eventuel fyring, kan du finde roen i det og undgå stress og negative tanker. Se på forandringerne med glæde og vær ikke bange for at prøve noget nyt.

Kilde: www.mindtools.com