HR og personlig udvikling

2 overraskende grunde til at din work life balance får slagside

Vi er alle enige om, at en god work life balance er vigtigt, og Danmark er faktisk et af de lande, der ifølge flere internationale undersøgelser, har de bedste betingelser for en god balance mellem arbejde og privatliv. Men på trods af gode barselsforhold, fast, lav arbejdstid (i gns. i forhold til andre lande) og en relativ god ligestilling i hjemmet, er det stadig svært for os danskere at blive tilfredse med vores work life balance.

Så hvad er det, der bliver ved med at modarbejde os?

Der er to overraskende ting der modarbejder os:

  • Vi vil helst have travlt.
  • Vi kan blive afhængige af at have travlt.

Vi hader at kede os

Jeg ved ikke med dig, men jeg synes egentlig, at jeg er en rimelig effektiv person. Jeg vælger den korteste vej på arbejde, optimerer mine arbejdsprocesser, og forsøger at indrette min hverdag, så jeg ikke behøver gøre den samme ting flere gange. Men forskning viser, at vi altså ikke er så rationelle, som vi tror. Flere forskellige forsøg illustrerer, at selv om det er tydeligt, at den ”aktive” mulighed blandt to alternativer kræver en større indsats, så er det alligevel, den vi vælger.

I et forsøg bad forskere deltagerne udfylde et spørgeskema og aflevere det ved et af to steder: Et tæt på eller et længere væk (12 – 15 min i alt frem og tilbage). Deltagerne kunne altså vælge at aflevere spørgeskemaet tæt på og herefter vente på at forsøgsperioden går (passiv mulighed) eller aflevere skemaet længere væk, og komme tilbage til udgangspunktet og så vente kortere tid på at forsøgsperioden går (aktiv mulighed). Deltagerne fik at vide, at som tak for at udfylde spørgeskemaet ville de modtage et stykke slik.

Hvilken mulighed valgte deltagerne? Vælger de den nærmeste placering, for herefter at vente passivt til tiden går eller vælger de at bruge mere energi, mod at vente mindre på at aflevere skemaet længere væk?

Det viste sig at svaret afhænger af, om deltagerne har en – selv meget vag – begrundelse for at vælge den fjerneste beliggenhed. Et hold deltagere fik at vide, at det stykke slik de ville få, var det samme uanset, hvor de afleverede deres skema. Enten mørk eller lys chokolade. Disse deltagere havde således ingen årsag til at vælge den fjerneste beliggenhed. Et andet hold af deltagere fik derimod at vide, at det slik de ville få var forskelligt på de to afleveringssteder: mælkechokolade på den ene og mørk chokolade på den anden. Disse deltager fik dermed en årsag til at vælge den fjerneste beliggenhed, da det ville give dem mulighed for at modtaget et andet stykke slik.

Resultaterne viste da også, at deltagerne i ens-slik-muligheden kun valgte den fjerneste beliggenhed i 32% af tilfældene. Mens deltagere i forskelligt-slik-muligheden valgte den fjerneste beliggenhed i 59% af tilfældene.

Forskerne udførte senere et lignende eksperiment, hvor de frem for at give deltagerne et valg, så tvang de dem til enten at aflevere spørgeskemaet tæt på eller langt væk. Efter skemaet er afleveret tilbringer de resten af tiden i forsøgslokalet. Herefter blev de bedt om at vurdere deres eget glædes-niveau med spørgsmålet: Hvor glad har du følt dig de seneste 15 min.?

Resultatet pegede på, at de personer der afleverede skemaet længere væk (dvs. var tvunget til aktivitet), var betydeligt gladere.

Du bliver afhængig

Og det forklarer muligvis til dels, hvorfor vi kan blive afhængig af at have travlt. Samtidig med, at vi ikke kan holde ud ikke at have noget ”at rive i”, så bliver ikke bare gladere af at have noget at lave, kan vi faktisk også blive helt høje.

Travhed giver nemlig et adrenalin-sus, lignende det løbere siger de får, når de motionerer. Eller dét du får, når du tager den vildeste ruchebane i Tivoli.  Ifølge lederweb giver arbejdsafhængighed et biologisk adrenalinkick: ”Når man ender som arbejdsnarkoman, kan det bl.a. skyldes, at man får et kick af at løse ”den umulige opgave”.”

For de fleste af os går det heldigvis ikke så vidt, at vi bliver afhængige, men det er sandsynligt, at du kender mindst én, der udviser symptomerne:

Lever i sin kalender og hvis der mod forventning er ledig plads, skal den hurtigst muligt fyldes ud. Gruer for ferier, weekender eller uforudset ”lediggang”, da hun (det er oftest kvinder) ikke finder det rart ikke at have noget at tage sig til.

Trangen til at have travlt og faren for at blive afhængig modarbejder altså hele tiden vores bestræbelser på at opnå den meget omtalte ”balance”. Og heri findes også grunden til, at det for ofte er arbejdet, der vejer tungest. Her får vi nemlig lettes tilfredsstillet, vores trang til at have noget at lave og samtidig bekræfter arbejdet tydeligt, at vi ”laver noget”.

Hvad betyder disse resultater så for os?

For det første, at det er vigtigt for os at have noget at lave; at have travlt. Kan vi vælge mellem at gøre noget og ikke gøre noget, er det sandsynligt, at vi bliver mere glade, hvis vi gør noget.

En anden mulig betydning er, at den tilfredsstillelse, vi mennesker får af at have travlt, kunne gøre os blinde i forhold til de mulige negative betydninger handlingen kan have. F.eks. i forhold til stress eller en dårlig work life balance.

Er du eller en af dine medarbejdere stresset, kan du se mere om emnet her: