Ledelse

De fire ledelsesfelter

Ledelse er ikke løsrevet fra enhver sammenhæng. Ledelse skal passe til omgivelserne. Det gør en forskel, om du driver ledelse i det offentlige, under konkurrencepres, i krise eller vækst, i produktion eller service, internationalt eller vestjysk, IT, forskning eller byggeri. Ledelse skal passe til konteksten.

En god leder har evnen til at fokusere på, hvad der bidrager med værdi til virksomheden og hvad der ikke gør, herunder også at bidrage til at udvikle virksomheden. Det kræver en god helhedsforståelse at se sin egen rolle i en større sammenhæng, herunder have et overblik over virksomheden som en helhed.

Ledelse

Dette betyder, at du som leder må tage ansvar og operere på fire forskellige felter for at kunne udøve helhedsforståelse for organisationen:

Strategisk ledelse – handler om at lede organisationen sikkert ind i fremtiden, identificere potentialet, tegne visionen, lægge strategien og få den kommunikeret og forankret, så dine medarbejdere vil med på rejsen.

Driftsledelse – handler om at lede dagligdagen med prioritering af ressourcer og optimering af processer.

Faglig ledelse – handler om at sikre kvaliteten af det produkt organisationen leverer.

Personaleledelse – handler om udvikling, motivation, kommunikation, give feedback, så de ansatte yder deres bedste.

Figuren viser, hvordan driftsledelse spejler den strategiske ledelse – og hvordan faglig ledelse og personaleledelse støtter op om driftsledelsen. Dette indebærer, at du som leder både skal tage del i den strategiske ledelse og bidrage til implementering af strategien, herunder sikre, at den bliver integreret i din driftsledelse, faglige ledelse og personaleledelse.

Alle fire typer ledelse kan gøres med forskellig stil. Her skal du vælge din stil for at være autentisk. Men helst en stil, der passer til jeres virksomhedskultur. Lær hvordan du finder din personlige ledelsesposition her

Dette materiale indeholder en bearbejdning af Revision af Økonomi for Ledere udviklet for Undervisningsministeriet af Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse i samarbejde med Britta Slot Johnsen, Søren Peder Lauridsen, Bjarne Wølch Rasmussen og Henrik Strømkjær.

Relateret materiale

distanceledelse-saadan-holder-du-dine-medarbejdere-glade_cover
Distanceledelse: Sådan holder du dine medarbejdere glade
mellemleder-saadan-leder-du-opad
Mellemleder: Sådan leder du opad
cover_-saadan-faar-du-dine-medarbejdere-til-at-hoere-efter
Hvordan får man medarbejderne til at lytte
marshall-goldsmith
Ledelsescoach Marshall Goldsmith: Om engagement og høj IQ

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt