Kultur & Adfærd

Pseudoarbejde - Keder du dig også på jobbet?

Da jeg arbejdede som billetsælger i en svømmehal, brugte jeg nogle dage det mest af min tid på at læse lektier, lægge kabale eller på at sludre med mine kolleger. Nogle dage var der simpelthen ikke kunder nok, til at holde mig beskæftiget hele min arbejdstid.

Og det lader ikke til, at jeg er den eneste, der har haft den oplevelse.

Kultur & Adfærd

1,5 -3,0 timers tomt arbejde om dagen

Den svenske sociolog Roland Paulsen har interviewet 43 personer, om det han kalder ”tomt arbejde”, altså den tid du sidder på dit arbejde uden at lave noget. I Den korte Avis kan man læse, at årsagen til hans undersøgelse var en undren over, hvordan de mange diskussioner der er om stress og samtidig undersøgelser fra USA, Tyskland og Singapore som viste, at vi i gennemsnit bruger 1,5- 3,0 timer om dagen på tomt arbejde, kunne hænge sammen. Så han satte sig for at undersøge, hvordan det stod til i Sverige.

Ifølge Paulsen er akademikere, videnarbejder og medarbejdere der udfører arbejdsopgaver, som chefen har svært ved at gennemskue, hvor lang tid tager at løse, dem der er værst. Men også bankfolk og mekanikere er repræsenterede i statistikken.

Fire årsager til tomt arbejde

Som udgangspunkt troede Paulsen egentlig, det tomme arbejde skyldtes en aktiv modstand imod at arbejde. Men det er ikke hele billedet. I alt har han identificeret fire årsager til tomt arbejde:

  1. Arbejdsvægring: At man bevidst fravælger arbejdet i trods eller som en slags hævn. Enten mod chefen, arbejdspladsen eller ens opgaver som f.eks. opleves som meningsløse.
  2. Motivationen til at arbejde er der, men der er ikke nok arbejdsopgaver til at fylde arbejdsdagen ud. (I denne kategori lå mere end halvdelen af de personer Paulsen interviewede.)
  3. Dovenskab. Man gider ikke rigtig arbejde og vælger at gå på Facebook eller noget andet i arbejdstiden.
  4. Et behov for en pause i løbet af arbejdsdagen, hvor man tænker på noget andet. Problemet opstår, når pauserne bliver hyppigere og længere og længere.

Var engang studentermedhjælper i en offentlig myndighed. Efter jeg havde behandlet alle sagerne, gik jeg nogen gange ud på toilettet og tog en ½ times skraber. Jeg kunne lige ligge i fosterstilling mellem dør og toiletkumme.

Jeg kender til fornemmelsen af tomt arbejde, og det piner mig, for jeg kan virkelig godt lide min arbejdsplads, og mine kollegaer. Det tomme arbejde opstår oftest hvis lederen arbejder hjemmefra, det er hende jeg samarbejder mest med, så det er heldigvis ikke alle dage jeg sidder og surfer eller piller i hår.

www.dettommearbejde.dk

Løsningen?

Man kunne se dette tomme arbejde som et udtryk for, at ens medarbejdere ikke er tilfredse med deres arbejde. Og som leder har du rent faktisk mulighed for at gøre noget.

Måske er det på tide, du får en snak med dine medarbejdere? Hvor mange af dem går reelt og keder sig? Hvordan kan du sikre at alle har (nok) interessante arbejdsopgaver?

Kilde: Roland Paulsen: Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin  (2010) og Roland Paulsen: Empty labor: Subjectivity and idleness at work. Uppsala: Uppsala Universitet cop. (2013)

Relaterede emner

faarup-sommerland_cover
Den der er tættest på gæsten har bolden
kritiser-mig-det-bliver-jeg-bedre-af_cover
Kritiser mig, det bliver jeg bedre af
skab-jeres-eget-digitale-oekosystem-for-information-netvaerk-og-salg_cover
Skab jeres eget digitale økosystem for information, netværk og salg
tips-til-kold-canvas_cover
Tips til dig, der skal i gang med kold kanvas

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt