Forandringsledelse

Tal til både Elefanten og Rytteren, hvis du vil have succes med forandringer

Sidder du med en følelse af, at forandring altid er svært? Dine medarbejdere vil ikke ændre noget og modarbejder måske lige frem forandringen? Måske er du også imod forandringer en gang imellem.

Men hvorfor er det så, at der er andre forandringer, vi gerne vil have? Som vi måske ligefrem glæder os til? Som da du skulle giftes eller den måde du så frem til fødslen af dit første barn? Her var modstanden mod forandringen ikke stor, vel? På trods af at det nok er to af de største forandringer, man kan komme ud for.

Det er derfor Dan og Chip Heath kalder forandringen skizofren. Og det skyldes, at det der sker inde i os, når vi står foran en forandring styres af to, til tider modsatrettede, kræfter. I deres bog SWITCH: How to Change Things When Things are Hard, kalder de de to kræfter Elefanten og Rytteren. Freud kaldte det Id og Superego, andre igen ‘doer’ og ‘planner’. Alle disse begreber beskriver de to systemer, der arbejder inden i os, samtidig.

Forandringsledelse

Elefanten svarer til Id’et eller ’Doer’. Altså den del af dig, der handler, der er styret af følelser, som har energien og får ting gjort. Samtidig er Elefanten også doven og har en tendens til at gå efter den hurtige belønning. Rytteren er fornuften, din selvkontrol, den side af dig der beslutter, at nu er det på tide at tabe sig. Mens Elefanten, når det kommer til stykket, altså gerne vil have et stykke kage mere. Det er dog ikke altid Elefanten, der er skurken. Rytteren har f.eks. en tendens til at gennemtænke alt, at overanalysere og til at gå i stå, når der skal handles.

“[…] our emotional side is an elephant, and our rational side is its rider. The Rider, perched atop the Elephant, holds the reins and seems to be the leader. . The Rider’s control is precarious, though, because he’s so tiny relative to the Elephant. Anytime the 6-ton Elephant disagrees with the direction, the Rider is going til lose. He’s completely overmatched.”

– Chip og Dan Heath: SWITCH: How to Change Things When Things are Hard (2009)

Hvis du vil have succes med din forandring, skal du appellere til begge. Rytteren leverer planlægning og retning, mens Elefanten leverer energien.

Dertil kommer at Rytteren og Elefanten skal agere i et miljø, der påvirker deres handlemønstre. Dette miljø er det Heath-brødrene kalder The Path, eller Stien. Ofte skyldes manglende forandringsevne nemlig ikke menneskene, med den situation, eller ‘sti’ de befinder sig på.

I et forsøg med uvidende biografgæster og popcorn, viste det sig f.eks. uafhængigt af at de udleverede popcorn var virkelig dårlige, så spiste personerne der fik de største bøtter flest popcorn. Det var ikke individernes skyld, men udelukkende et spørgsmål om, hvilken situation de blev sat i, der betød noget for, hvor mange popcorn de spiste.

Hvordan bliver man mindre skizofren, og får de to til at samarbejde?

Heath-brødrene opstiller et skelet for, hvordan man kan påvirke både, Elefant, Rytter og Stien.

For succesfuldt at forandre noget, skal du gøre disse tre ting samtidig:

 1. Direct the Rider. Fortæl ham præcis hvor han skal hen. Gør det tydeligt.
  • Find ud af, hvad der virker og kopier det.
  • Glem det “store billede” og tænk på specifik adfærd.
  • Vær tydelig omkring hvor I skal hen. Forandring er lettere, når du ved, hvor du skal hen og hvorfor det er det hele værd.
 2. Motivate the Elephant. Vis hvorfor, tal til følelserne.
  • Find følelsen. Det er ikke nok at vide noget. Du skal føle det.
  • Mindsk forandringen så meget, at det ikke længere skræmmer Elefanten.
 3. Shape the Path. Fjern forhindringer – gør valget let.
  • Tilpas situationen. Når situationen ændrer sig, følger adfærden med.
  • Gør det til en vane. På den måde bliver forandringen “gratis” – og dræner ikke Elefantens viljestyrke.
  • Adfærd smitter, spred den derfor.

Relaterede emner

tal-til-baade-elefanten-og-rytteren-hvis-du-vil-have-succes-med-forandringer_cover
Tal til både Elefanten og Rytteren, hvis du vil have succes med forandringer

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt