Bæredygtighed

13 simple måder, din virksomhed kan blive mere bæredygtig

I dag er der færre og færre virksomheder, der ikke bekymrer sig om at være mere bæredygtige. En bevægelse som bl.a. FN’s 17 verdensmål, der blev lanceret i 2016, satte skub i. Men det kan synes som en uoverkommelig stor opgave at komme i gang med. For hvor skal man starte? Hvilken indsats er det vigtigt for netop DIN virksomhed at kaste sig over, og hvordan får man en bæredygtig virksomhed til også at give overskud.

I denne artikel giver vi ikke svaret på det store spørgsmål. I stedet får du her 13 simple ting I kan gøre i din virksomhed, der både hjælper miljøet og som kan bruges til at sætte bæredygtighed på dagsordenen – mens I arbejder med de helt store spørgsmål om værdikæde, etik, bæredygtig produktion og bæredygtige produkter.

 

Bæredygtighed

1. Genbrug kontoraffald

Alle de gode genbrugsvaner vi har derhjemme, glemmer vi ofte på kontoret. Et simpelt tiltag til at blive mere bæredygtig er at sørge for at der er genbrugsbeholdere tilgængelige, og at medarbejderne ved, hvordan de sorterer deres affald. Overvej om kontorets maskiner materialer kan genbruges, repareres eller bruges til noget helt andet. Det er ikke sikkert din aflagte computer behøver at blive smidt ud.

2. Undgå plastikkopper og anden engangsservice

Det kan virke som en lille ting at bruge en engangskop, men over et år, bliver det til mange kopper. Og gang så det op med hele virksomheden – det bliver hurtigt til enormt mange kopper.

Meget affald kunne spares hvis alle skiftede til genbrugelige kopper.

3. Tænk over din frokost

Hvis I har kantine, så tag ikke mere mad på tallerkenen, end du kan spise. Mængden af mad der bliver smidt ud fra en buffet, kan være meget stor. Hvis I bestiller mad udefra, overvej om ikke I kan bestille sammen. Det sparer både på emballage og på transport.

4. Vej jeres affald

For medarbejdere føles kontoret ikke rigtig som ens eget ansvar, og det er derfor let at miste overblikket over mængden af affald. For at få nyttig viden og motivere alle til handle mere bevidst, kan I prøve at veje jeres affald. Vej f.eks. kontorets eller virksomhedens samlede affaldsmængde i en uge. Det giver jer specifikke data at arbejde med og gør det bliver lettere at opstille mål for at nedsætte affaldsmængden.

5. Afhold affaldsreduktions-udfordringer

Du kan også prøve at gøre affaldsreduktion til en sjov opgave, ved at gøre det til en konkurrence. F.eks. hvem kan printe mindst i januar? Hvilket team genererer mindst affald? Det kan gøre det mere interessant at få teams til at samarbejde om at opbygge mere bæredygtige vaner.

6. Hold øje med jeres forbrug

Det der bliver mål bliver gjort. Kortlæg og følg derfor jeres energiforbrug for bl.a. at identificere energispil og sammenlign gerne virksomhedens energiforbrug med lignende virksomheders forbrug. En sådan benchmark-analyse kan være en god indikator til, om I bruger forholdsvis meget eller lidt energi. Jeres energiforbrug kan sænkes ved af vælge energi- og ressourceeffektive produkter, energioptimer jeres bygning og spare på vandet

7. Tænk på varmen

Undersøg om jeres bygning er ordentligt isoleret. Her kan der være mange penge at spare. I dagligdagen kan man også hjælpe med at spare på varmen f.eks. ved at lukke for radiatorer, når I lufter ud.

8. Overvej energieffektive og besparende handlinger

Selv små ting kan gøre en forskel, som at huske at slukke lyset, når du forlader toilettet, og slukke computeren, når du går til pause og kun printe dokumenter, når det er absolut nødvendigt. Sæt bevægelsessensor på lyset, Sluk eller sæt timer på udstyr.

9. Brug big data, automatiseringer og indstil jeres udstyr

Hvis ovenstående handlinger, virker uoverskuelige, kan big data og anden automatisering hjælpe jer. F.eks. kan lys og varme automatiseres for at reducere unødigt forbrug. Desuden kan din telefon og computer indstilles til at skrue ned for lysstyrken eller til at bruge mindre strøm, hvis du ikke bruge hele dens kapacitet.

10. Tilpas jeres dresscode

Har I en dresscode i virksomheden så overvej om det giver mening at tilpasse den, så I ikke sidder i jakke og slips midt om sommeren og derfor er nødt til at skrue op for jeres aircondition. Indfør en klimatilpasset dresscode.

11. Invester i øko-venligt udstyr

Invester i energivenlige computere og skift til led-lys. Køb papir, der er ansvarligt produceret – kort sagt vælg grønnere materialer og

12. Skab grønnere medarbejdervaner

Hold flere video-møder fremfor at bruge ressourcer på at rejse til fysiske møder. Husk dog ar nettet også er en energisluger, så brug dette med omtanke. Brug i højere grad grønne transportløsninger. Firmacykler, elbiler, rejsekort til tog. Flyv mindre til messer, konferencer mm.

13. Brug grønne samarbejdspartnere

Ved at samarbejde med bæredygtige partnere nedsætter I jeres CO2 påvirkning. Tænk over dette både i forbindelse med indkøb til kontoret, papir, kontormaskiner, computere kan købes mere eller mindre bæredygtigt, men selvfølgelig også i forbindelse med produktion af jeres produkter, msn det er selvfølgelig en mindre simpel løsning end de øvrige vi har delt her.

Relaterede emner

13-simple-maader-din-virksomhed-kan-blive-mere-baeredygtig-cover
13 simple måder, din virksomhed kan blive mere bæredygtig
https___www.nokia
Du løser ikke klimakrisen ved at sidde på dit kontor og tænke store tanker

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt