Innovation

Bliv bedre til at stille de helt rigtige spørgsmål og få de allerbedste idéer

Det er en kunst at kunne stille de helt rigtige og gode spørgsmål. Et godt spørgsmål er nemlig et, der kan generere en masse idéer. En kendt model indenfor innovation er tragten, hvor der fyldes en masse idéer i. De bearbejdes i en proces, som ender med et slutresultat. Når idéerne har været igennem tragten, står man tilbage med få gode idéer, som man kan arbejde videre med. Men for at komme her til skal man kunne stille det helt rigtige spørgsmål.

 

Af Finn Kollerup

Innovation

Det brændende spørgsmål

Hvad er det egentlig jeg gerne vil have idéer til? Det er vigtigt, at man kommer til bunds i disse overvejelser inden idégenereringen går i gang for at få størst muligt udbytte af arbejdet.

Eksempel: Du siger dit job op, fordi du er træt af det. Du er dermed på jagt efter et nyt job. ”Hvordan kan jeg få et job?” spørger du. Du snakker med dine venner og bekendte i dit netværk om det, og du får måske et nyt job, der ligner det gamle job så meget, at det ikke lige var det, du ville.

Det er ambitiøst, og også alt for ambitiøst og nærmest umuligt…

Den situation kunne du have undgået, hvis du havde stillet dig selv et inspirerende og attraktivt spørgsmål. ”Hvordan kan jeg få mit drømmejob?” Nu er det straks mere interessant at gå i gang med jagten. Du kan også blive mere ambitiøs og spørge: ”Hvordan får jeg et topleder-job?” Og endnu bedre, så kan du kombinere de to: ”Hvordan får jeg mit drømmejob som topleder inden for de næste 5 dage?”!! Det er ambitiøst, og også alt for ambitiøst og nærmest umuligt, vil nogen sige. Men det er lige meget, for det er her, at de gode idéer begynder at blomstre, og de brændende spørgsmål vækker noget i os.

Når du har lært at stille brændende spørgsmål, kan du gå i gang med at generere fantastiske idéer.

Få styr på dine idéer

Ideku® er et systematisk og lettilgængeligt værktøj, der hjælper dig med at strukturere dine idéer. Værktøjet, som består af en Ideku®-plade med tilhørende Post-its, er bygget op omkring et brændende spørgsmål, hvorfra der er plads til at lave otte idéretninger, som hver især kan have otte idéer tilknyttet. Det efterlader således plads til 64 idéer. Alle idéerne er genereret på baggrund af det brændende spørgsmål. Derfor er det meget vigtigt at have lavet et godt forarbejde og fundet kernen i den problematik, man står med, for at idéerne kan bruges efterfølgende.

Sæt energi og handling bag idéerne

Når alle idéerne er på bordet eller på pladen i dette tilfælde, er det en kendt udfordring at få dem bragt til handling. Det gælder om at holde ved og bruge det, der kommer ud af idégenereringen. Der findes mange forskellige måder at dokumentere idéerne på. Idéprocessen dokumenteres ved hjælp af konceptplatforme. Der vil således blive tilknyttet et eller flere koncepter til de idéer man har udviklet.

Her kan du se mere om Ideku® processen:

Video

Værktøj

Få professionelle øjne på DIN udfordring
Book en gratis session
Vores eksperter inden for strategi, bæredygtighed og innovation står klar til at sparre med dig om dine ideer og udfordringer.
Kontakt uforpligtende én af vores konsulenter
Book en gratis time her

Relaterede artikler

business_model_canvas_cover
Business Model Canvas
licence-to-thrill_cover
Historien om Licence to THRILL
toer-du-fail-faster-4-trin-til-at-goere-det-med-succes
Tør du ”fail faster”? 4 trin til at gøre det med succes
market-mapping
Market mapping

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt