17. januar 2013
Siden grundlæggelsen i 2001 er e-conomic vokset til en international virksomhed med en omsætning på 90 millioner kroner og 120 ansatte i 2012 – målet for 2013 er at runde 100.000 kunder
Af Lars Rasmussen
Gazellevirksomheden e-conomic bliver ved at vokse med ca. 100 kunder om dagen. Den ide, som Anders Bjørnsbo og Jacob Wandt udviklede i 2001, er siden vokset stærkt. Fra 2007 i så rivende en hast, at virksomheden blev gazellevinder i Storkøbenhavn i 2011.
Intet tyder på, at hastigheden falder. Ved udgangen af 2012 var 65.000 kunder i foreløbigt ni lande faste brugere af det online regnskabsprogram, og adm. direktør Torben Frigaard Rasmussen, er fast i blik og mæle, når han proklamerer, at der ved udgangen af 2013 er mindst 100.000 kunder.
Hvad er det det, de har gjort rigtigt på Christianshavn – og hvilke udfordringer giver den voldsomme vækst?
Da e-conomic i 2008 var vokset til 30 medarbejdere og 12.000 kunder i de tre nordiske lande, erkendte grundlæggerne, at hvis virksomheden skulle løftes til næste niveau, skulle de hyre en administrerende direktør. Det blev Torben Frigaard Rasmussen, som på det tidspunkt var bestyrelsesformand. Han havde erfaring med at skabe vækst i internetvirksomheder og havde netop forladt en post i Paris som CEO for Come & Stay.
Torben F. Rasmussen havde stået i spidsen for at øge årsomsætningen i Retail Internet fra 1 til 80 millioner kroner og dermed gøre virksomheden klar til salg til franske Come & Stay.
Fordelen ved valget var, at Torben F. Rasmussen kendte e-conomic, og som formand havde han været med til at lægge vækststrategien.
En mere uventet fordel for vækstplanerne blev finanskrisen. Den sendte flere små og mellemstore virksomheder væk fra investeringer i bogholderisystemer til i stedet at leje sig ind og betale månedlige gebyrer til det online system.
“I en international online virksomhed, gælder det om at være ambitiøs, dedikeret og transparent, at have en hurtig responstid, agere intuitivt og have det sjovt imens”
– I en international online virksomhed, gælder det om at være ambitiøs, dedikeret og transparent, at have en hurtig responstid, agere intuitivt og have det sjovt imens, lyder Torben F. Rasmussen korte recept på succesen.
– Markedet og virksomheden ændrer sig hele tiden, så det er vigtigt, at it-systemet og organisationen er opbygget skalérbart, så man kan tåle en hurtig vækst, forklarer han.
Ikke overraskende er en tredjedel af medarbejderne ansat til at udvikle produktet, for systemet er under konstant udvikling både i forhold til funktionaliteten og i forhold til, hvilke platforme det kan bruges på.
“Service, support og markedsføring fungerer helt bevidst digitalt. Hjælp til selvhjælp er blevet en vigtig nøgle til væksten.”
Service, support og markedsføring fungerer helt bevidst digitalt. Hjælp til selvhjælp er blevet en vigtig nøgle til væksten. Hvis der er elementer i systemet, man som kunde ikke kan finde ud af, har man flere muligheder. Man kan søge i e-copedia, som er kundernes eget opslagsværk. Man kan finde en relevant instruktionsfilm på youtube, gå på live chat eller spørge andre på facebookgruppen.
– Der ligger efterhånden 1200 film på youtube, som kan hjælpe, og ellers er kunderne begejstret for at give hinanden råd, forklarer Torben F. Rasmussen.
Alt sammen giver loyalitet samtidig med, at medarbejdere i e-conomics hotline afdeling kan lave disse ting selv.
Den intense aktivitet på de sociale medier fremmer synligheden på nettet, ligesom
e-conomic hele tiden er aktiv på søgemaskineoptimeringen. Det betyder, at den stærke vækst er gennemført uden et klassisk markedsføringsbudget til tv-reklamer og store kampagner i dag- og fagblade.
Torben F. Rasmussens grundprincip for god ledelse er ”hire slow and fire fast” – altså at tage sig god tid til at finde de rigtige medarbejdere og teste dem grundigt inden ansættelsen, og hvis en fyring er nødvendig, da at eksekvere hurtigt. For mange virksomheder blev det princip ekstra aktuelt efter skiftet i 2008, men for e-conomic har væksten igennem recessionen gjort, at det ikke var hurtige fyringer, der var i fokus. Tvært imod har det været svært at finde tilstrækkelig mange kvalificerede ansøgere til de åbne stillinger.
Stakken af uopfordrede ansøgninger er stor, men udfordringen er at finde de medarbejdere, som taler flydende spansk, italiensk eller et tredje sprog, vil arbejde i Danmark og samtidig ved noget om skat, moms og andre regnskabsregler i de respektive lande.
Løbende er der ca. 10 forskellige nationaliteter på kontoret.
– Vi har tidligere haft landekontorer, men det er dyrt og besværligt med oplæring og kommunikation, så i stedet har vi samlet salg, service og support i København, så alle kan finde hurtig hjælp eller vejledning i samme hus, forklarer Torben F. Rasmussen.
– Det gør det hurtigere for os at komme ind i et nyt marked og at oplære nye medarbejdere, forklarer han.
Foruden faste medarbejdere har e-conomic løbende 8-12 praktikanter fra ITU, KU og CBS, og i flere tilfælde er praktikanterne senere med i den faste stab.
Med den forventede kundevækst, antager Torben F. Rasmussen, at firmaet yderligere skal hyre 30-40 medarbejdere i 2013.
“En af ideerne i systemet er, at man som kunde kan koble sin bogholder, revisor og bank på sit regnskabssystem, så alle rådgivere har let adgang til at hente informationer til at vejlede kunden.”
En af ideerne i systemet er, at man som kunde kan koble sin bogholder, revisor og bank på sit regnskabssystem, så alle rådgivere har let adgang til at hente informationer til at vejlede kunden. Cirka 4500 professionelle, dvs. revisorer og administratorer, fra 9 lande er tilknyttet, og de har typisk større krav til funktionalitet og hurtig responstid. Derfor, hvis der blot er en mindre forstyrrelse eller forsinkelse, giver it-afdelingen en servicemeddelelse om at der arbejdes på udfordringerne.
– Kan de hyppige informationer ikke få os til at tro, systemet er ustabilt?
– Vi har valgt hellere at overinformere end det modsatte, netop fordi vi er så transparent en virksomhed, forklarer Torben F. Rasmussen.
Generelt er udfordringen, at de offentlige myndigheder i flere lande endnu ikke er parate til e-løsninger. Til gengæld er styrken hos e-conomic, at de har erfaringen fra Skandinavien, så de er ”first movers”, så snart myndighederne er klar.
Hurtig vækst er lig med kontrolleret kaos. Sådan beskriver Torben F. Rasmussen det og konstaterer, at det kun kan lade sig gøre, hvis alle kan tage forandringerne med et smil og kan give og tage direkte ros og kritik.
– Det er afgørende, at hverdagen er sjov, og det skal forstås på flere planer, siger direktøren.
– Regnskab er måske ikke i sig selv det sjoveste, men hvis kunderne kan mærke, at det er let og hurtigt at arbejde på e-conomic, og at de møder glade medarbejdere, når det er nødvendigt, så er missionen lykkedes, mener han.
Glæden på arbejdspladsen er ikke deponeret i en personaleforening. Alle har mulighed for at tage et initiativ til fælles spisning eller spinning, man kan holde portvins- og chokoladeaften eller noget helt fjerde. Grundprincippet er ”just do it”
Senest opdateret 22. september 2022
Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session.
Vi vil svarer inden for 24 timer
Kontakt os i dag og hør om dine muligheder