Digitalisering

Forstå Blockchain

Blockchain er en teknologi der bl.a. muliggør sikre handler direkte mellem individer. Dvs. uden mellemmænd som f.eks. banker. Blockchain er bl.a. teknologien, der ligger bag den digitale valuta bitcoin og kommer potentielt til at få stor betydning for, hvordan vi alle handler med hinanden i fremtiden.

Digitalisering

En global kassebog

Blockchain kan beskrives som en fælles global, digital kassebog, der altid er opdateret med alle handler/transaktioner.

I en kassebog nedskriver, du alle udgifter og indtægter der sker i din virksomhed. Blockchain teknologien registrerer på samme måde alle de handler, der er tilknyttet databasen. Det kan være i form af bitcoin eller en af de mange andre digitale valutaer. Bruger du bitcoin til at købe en e-bog af mig, så registreres handelen globalt i bitcoin blockchain’en på millioner af computere. Det betyder, at alle andre har mulighed for at verificere, at pengene er kommet fra dig til mig, og faktisk også at jeg har sendt bogen til dig. Eksperter fortæller, at dette system er så godt som ubrydeligt – fordi alle informationer hele tiden er tilgængelige for alle.

Problemet med mellemmændene

 • De kan hackes. Og det bliver de.
 • De udelukker mange fra den globale økonomi – f.eks. folk der ikke har penge nok til at have en bankkonto.
 • De er langsomme.
 • De tager sig betalt for deres service.
 • De fastholder dine data.

Kilde: TEDSummit: Don Tapscott: How the blockchain is changing money and business.

Internettet formidler informationer – blockchain formidler værdi

Når du sender en fil til din kollega, sender du ikke originalen til hende, men en kopi, hvilket fungerer godt for informationer. Men handler det om f.eks. penge, er det en anden sag. Her er det, som Tapscott spøger i sin TED video, bedst, hvis det ikke er en kopi, du sender. Det er derfor, vi i dag har brug for mellemmænd – dvs. banker – til at formidle transaktioner. Bankerne fungerer som et “sikkerhedsled” der giver tryghed, for at de penge jeg sender til dig, rent faktisk også ender hos dig, også selv om jeg ikke giver dem til dig fysisk.

Det sikrer blockchain.

Hvordan virker blockchain?

Blockchain kan visualiseres som en række af tidsstemplede, sammenkædede informationsblokke. Hver af disse blokke indeholder information om de transaktioner, der er sket inden for den seneste periode, f.eks. 10 min. Sikkerheden sikres med den mest avancerede kryptografi og ikke mindst af, at alle har adgang til at se alle disse blokke med informationer. Forsøger nogle derfor at snyde, vil alle i systemet kunne se, at der er en, der snyder og transaktionen bliver derfor afvist.

Hver af disse blokke er altså sammenkædede med den foregående. Så vil jeg snyde systemet, betyder det, at jeg skal hacke ikke bare én blok, men også alle de foregående. Og ikke bare på én computer, men på millioner af computere, der alle bruger den bedste kryptografi.

Mulighederne i blockchain

Teknologien er stadig i sin vorden og det kan være svært at forudsige, hvad det kommer til at betyde for os alle.

Her er dog et par bud:

 • Blockchain bliver adopteret af centralbanker og kryptografisk sikrede valutaer bliver udbredt.
 • Blockchain kan potentielt reducere risikoen ved e-handel ved at tilbyde verificeret identitet gennem en synlig kassebog.
 • Et køleskab udstyret med sensorer og forbundet til internettet kan bruge blockchain til at automatisere indkøb ved at bestille og betale for varer.
 • Blockchain kan erstatte central banker.
 • Små virksomheder kan bruge blockchain til at skabe en pålidelig indbyrdes handelsplatfom.
 • Valghandlinger er i dag meget dyre og besværlige. Takket være blockchain teknologien kan valg snart foregå øjeblikkeligt.

Du kan se flere bud på fremtidelige implikationer af blockchain teknologien her

Relaterede emner

saadan-bruger-du-virtuelle-vaerktoejer-til-smartere-samarbejde
Sådan bruger du virtuelle værktøjer til smartere samarbejde 
forstaa_blockchain_cover
Forstå Blockchain

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt