Kultur & Adfærd

Hvad er virksomhedskultur?

Forestil dig, at du ikke behøver detailstyre dine medarbejdere. At de selvstændigt kan træffe de rigtige beslutninger for virksomheden. At de instinktivt ved, hvad der er det rigtige at gøre for kunder, samarbejdspartnere og konkurrenter. Hvor dine kræfter som leder bliver brugt til at tænke de store, strategiske fremadrettede tanker og ikke på at detailstyre medarbejdere og slukke ildebrande.

I virksomheder, der har en stærk kultur, er dette faktisk en reel mulighed. Fordi der er enighed, omkring hvad virksomheden står for og hvilke værdier, der er vigtige, kan medarbejdere med relativ stor sikkerhed træffe beslutninger, der er i tråd med det enhver anden i virksomheden, inkl. dig, ville have truffet.

Kultur & Adfærd

Hvad er kultur?

Kultur inkluderer organisationenens vision, værdier, normer, systemer, symboler, sprog, antagelser, overbevisninger/anskuelser og vaner. En måde at opfatte og endda tænke og føle på, som nye medlemmer af virksomheden ret hurtigt lærer.

Kultur udgøres af mange forskellige ting f.eks. jeres vision, værdier, normer og systemer. Men også symboler, sprog, antagelser, overbevisninger/anskuelser og vaner er en del af din virksomheds kultur.

Virksomhedens kultur påvirker hvordan I taler, tænker og handler. Jeres kultur påvirker både hvordan I agerer i forhold til hinanden internt i organisationen, men også jeres adfærd i forhold til kunder, samarbejdspartnere og konkurrenter.

Store fordele ved at fokusere på jeres kultur:

Det er ikke kun selvstændige medarbejdere, en stærk kultur fører med sig. Forskning udført af John P. Kotter og James Heskett fra 1992 peger også på, at virksomheder med en stærk kultur får et langt større udbytte end andre virksomheder. Se nedenstående tabel, der er hentet fra denne artikel.

Average Increase for Twelve Firms with Performance-Enhancing CulturesAverage Increase for Twenty Firms without Performance-Enhancing Cultures
Revenue Growth682%166%
Employment Growth282%36%
Stock Price Growth901%74%
Net Income Growth756%1%

 

901 % vækst i aktiekursen i virksomheder der har en præstationsfremmende kultur, mod 74 % vækst i virksomheder der ikke har det. Det er da en forskel der er til at mærke. Læg også mærke til forskellen i væksten i netto-indkomsten. 756 % mod 1 %!

En svag kultur vs. en stærk kultur

Hvad er det, der adskiller den stærke kultur fra den svage? Kotter og Hesket beskriver det således:

“… a strong corporate cultures that facilitate adaptation to a changing world are associated with strong financial results” (Kotter og Heskett “The Value of Corporate Culture”)

Og senere i samme bog:

“We found that those cultures highly value employees, customers, and owners and that those cultures encourage leadership from everyone in the firm.  So if customer needs change, a firm’s culture almost forces people to change their practices to meet the new needs.  And anyone, not just a few people, is empowered to do just that.”

Så der er mange gevinster at hente ved at arbejde konstruktivt med jeres kultur. Så kulturen rent faktisk arbejder MED jer og ikke imod jer.

Relaterede emner

tips-til-kold-canvas_cover
Tips til dig, der skal i gang med kold kanvas
kundefastholdelse-10-strategier-du-kan-implementere-nu_cover (1)
Kundefastholdelse: 10 strategier du kan implementere nu 
cover_servicetransformation
Servicetransformation – Sæt fokus på dine kunders behov med den rette service 
faa-styr-paa-virksomhedens-likviditet_cover
Få styr på virksomhedens likviditet i forhold til kunder, leverandører og SKAT

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt