Kultur & Adfærd

Livslang læring: Et nødvendig mindset

Flere og flere virksomheder eksperimenterer med nye måder at lede virksomheden på.

Et af de eksperimenter, går ud på at afskaffe det traditionelle ledelseshierarki. Det fører flere positive resultater med sig som mere effektive virksomheder, større produktivitet, gladere medarbejdere, der er tættere på beslutningerne og som får større ansvar.

Kultur & Adfærd

Men samtidig stiller det også nye krav til medarbejdere. For når ingen er leder, er vi alle ledere. Det betyder, at vi alle skal vide noget om, hvordan vi leder både os og andre. Så bliver det vigtigere og vigtigere for medarbejdere at holde sig opdateret og  søge ny viden gennem hele vores karriere.

Vi kan ikke længere klare os med den uddannelse vi tog i vores ungdom. Efteruddannelse er blevet et vilkår. Livslang læring er et mindset vi alle gør klogt i at øve os på.

Den traditionelle ledelsesform udfordres

I bogen Reinventing Organisations” undersøger Frederic Laroux en lang række virksomheder og deres forskellige eksperimenter. Men hvorfor overhovedet afskaffe den traditionelle ledelse?

Som Laroux skriver:

“[…] many people sense that the current way we run organizations has been stretched to its limits. We are increasingly disillusioned by organizational life. For people who toil away at the bottom of the pyramids, surveys consistently report that work is more often than not dread and drudgery, not passion or purpose”.

(Frederic Laroux, Reinventing Organisations)

Nye ledelsesformer udfordrer medarbejdere

Et af de nye gennembrud Laroux har identificeret i den nye type virksomheder er, at i takt med at den centrale ledelse afskaffes og erstattes den af selvledelse. Og det udfordrer selvfølgelig medarbejdere.

Jo mere kompleks en virksomhed, desto sværere bliver det for en hierarkisk organisation at lede. Derfor bliver distribueret ledelse mere og mere udbredt.

I bogen beskriver Laroux en række virksomheder, der arbejder på ”nye” måder. F.eks. Patagonia, der er en outdoorbrand og Buurtzoog der yder privat hjemmepleje i Holland.

Tre ”Breakthroughs” som denne nye type virksomheder ifølge Laroux har gjort, er:

  1. Self-mamagement: den nye type organisationer har fundet ud af hvordan de arbejder effektivt, selv i stor skala, med et system, der er baserer sig på interpersonelle relationer og uden behov for hierarki eller konsensus.
  2. Wholeness: Den nye type organisation fokuserer mindre på at medarbejder optræder med et ”professionelt” selv. I stedet inviterer de til at medarbejdere tager hele deres ”Selv” med på job.
  3. Evolutionary purpose: Den nye type organisationer forsøger ikke at forudse fremtiden, i stedet inviteres organisationens medlemmer til at lytte og forstå hvad organistioner ønsker at blive, hvilket formål den ønsker at tjene.

Livslang læring nødvendig på alle niveauer i virksomheden

Mange virksomheder er begyndt at nedbryde den gamle måde at drive virksomhed på. Det betyder større indflydelse og engagement blandt medarbejdere, men samtidig stiller den nye måde at drive virksomhed på også større krav til medarbejdere om nye kompetencer som f.eks. selvledelse.

I Danmark har vi en lang tradition for livslang læring med højskoler og voksen-og efteruddannelse. Hvilket giver os en fordel. Men ikke desto mindre er det stadig svært for mange virksomheder og ledere at prioritere.

Den nye virkelighed er, at vi skal blive ved med at uddanne os gennem hele livet et nødvendigt mindset i en hurtigt foranderlig verden, der ikke bare udvikler sig teknologisk, men som også i højere og højere grad eksperimenterer med nye ledelsesformer.

Relaterede emner

kundefastholdelse-10-strategier-du-kan-implementere-nu_cover (1)
Kundefastholdelse: 10 strategier du kan implementere nu 
saadan-finder-du-din-forhandlingsstil_cover
Sådan finder du din forhandlingsstil 
skab-jeres-eget-digitale-oekosystem-for-information-netvaerk-og-salg_cover
Skab jeres eget digitale økosystem for information, netværk og salg
kritiser-mig-det-bliver-jeg-bedre-af_cover
Kritiser mig, det bliver jeg bedre af

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt