Ledelse

Budget som ledelsesværktøj

En virksomheds budget kan bruges som ledelsesværktøj, og derfor er det vigtigt at kende budgettets opbygning og muligheder, og hvordan det kan bruges i den daglige ledelse.

Ledelse

Budget – i korte træk

Budgettet betegner virksomhedens regnskab for en fremtidig periode. Budgettet er med andre ord identisk med virksomhedens regnskab i opbygning og struktur, bortset fra at budgettet beskriver de forventninger virksomheden har til den eller de kommende perioder, hvorimod regnskabet beskriver de resultater, der er kommet ud af virksomhedens hidtidige beslutninger og handlinger.

De forventninger, der indarbejdes i virksomhedens budget, er med andre ord virksomhedens handlingsplaner for den eller de kommende perioder. Et budget er i lighed med regnskabet en del af virksomhedens samlede økonomistyring. En analyse af regnskabet forklarer udviklingen og skaber dermed grundlaget for at beskrive realistiske forventninger til fremtiden, som manifesteres i et budget.

Af samme grund er budgettet en integreret del af virksomhedens økonomistyringsmodel. Nedenstående figur viser en model for virksomhedens økonomistyring. Modellen omfatter følgende faser:

  1. Udarbejdelse af regnskaber og statistikker for virksomhedens fortid.
  2. Budgetkontrol med efterfølgende årsagsforklaringer.
  3. Planlægning og budgetlægning af virksomhedens fremtid.

Kilde: Erhvervsøkonomi, videregående uddannelser ved Jørgen Waarst og Knud Erik Bang

Formålet med et budget

Det egentlige formål med at lave et budget, er at skabe et bud på virksomhedens udvikling i budgetperioden. Budgettet virker altså som en prognose.

Herudover opnår man også at skabe en fast arbejdsramme for den enkelte virksomhed. Budgettet og de forudsætninger, der ligger heri, skulle gerne sikre, at virksomheden som en samlet organisation arbejder efter de samme rammer og i samme retning. Det vil sige, at budgettet sikrer, at organisationen ikke modarbejder sig selv, fordi budgettet netop sikrer en koordineret og styret brug af virksomhedens ressourcer.

Vi har sammensat en værktøjskasse, så du kan komme i gang med at bruge virksomhedens budget som ledelsesværktøj.

Budgetproces:

Budget som:

Dette materiale indeholder en bearbejdning af Revision af Økonomi for Ledere udviklet for Undervisningsministeriet af Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse i samarbejde med Britta Slot Johnsen, Søren Peder Lauridsen, Bjarne Wølch Rasmussen og Henrik Strømkjær.

Relateret materiale

kritiser-mig-det-bliver-jeg-bedre-af_cover
Kritiser mig, det bliver jeg bedre af
cover_virtuel-moedeledelse
Online mødeledelse
cover_-saadan-faar-du-dine-medarbejdere-til-at-hoere-efter
Hvordan får man medarbejderne til at lytte
cover_kriseledelse
Hvad er kriseledelse?

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt