Ledelse

De bedste ledere er kedelige

Hvordan ser den perfekte chef ud? Ser du en karismatisk, farverig person med udstråling, stor personlighed og mindst lige så store visioner, for dig? Forestiller du dig samtidig en faglig ekspert, der selv har bygget sit firma op fra grunden?

Det er sådan en leder man gerne vil følge, ikke sandt? Én der går forrest og udstikker visionen?

Der er noget der tyder på det, for i mange virksomheder er det disse eller lignende kriterier, der bestemmer, hvem der skal ansættes eller forfremmes til leder.

Men er karisma og faglig ekspertise virkelig den bedste målestok, når det kommer til evnen til at lede andre?

Det mener psykologen Tomas Chamorro-Premuzic ikke.

For med udstråling og visioner følger ofte en række mindre tiltalende træk. F.eks. er den karismatiske leder ofte også:

  • Narcissistisk
  • Utålmodig
  • Svær at stille tilfreds
  • Pirrelig
  • Emotionel
  • Dårlig til at lytte

Personlighedstræk, der gør det svært at samarbejde, føle empati og holde hovedet koldt.

Ledelse

Fordelen ved at være kedelig

En omfattende mængde forskning peger på, at de dygtigste lederes personlighedsprofil er helt anderledes. De er nemlig langt mere kedelige: Rolige, afbalancerede og forudsigelige. Det som Chamorro-Premuzic også kalder emotionelt modne. Og der er det første af tre karaktertræk, du skal se efter, hvis du vil finde de bedste ledere. De to andre er social kompetence og høj integritet.

Emotionel modenhed

Emotionel modenhed kendetegnes ved, at man er følelsesmæssigt stabil, behagelig og samvittighedsfuld. Ikke overraskende bliver vi alle mere modne (kedelige) med alderen. Selvom mange vestlige kulturer ser god tilpasningsevne, konservativitet og regelbundethed som noget negativt, er det altså personlighedstræk, der er en stor fordel, når det kommer til ledelse.

Forskning viser nemlig, at effektive ledere er yderst tilpasningsdygtige, omgængelige, venlige, fleksible og fornuftige. Hvilket Chamorro-Premuzic understreger er ”[…] the reverse of the famous self-made billionaires and tycoon entrepreneurs we often use as examples of great leaders.”

 

Socialt kompetent

De dygtigste ledere er desuden socialt kompetente. Dvs. de er gode til det, der kaldes ”emotinal labour”. Det betyder, de er gode til at løse problemer mellem mennesker, hvilket kræver, at man er i stand til at bruge og udvise følelser strategisk – og vide, at det ikke handler om dig. Chamorro-Premuzic refererer til psykologiske undersøgelser, der viser, at de mest effektive ledere, er dem, ”der har en stabil kerne, en solid jordforbindelse, fokuserer på andre og formår at skabe et sikkert og støttende miljø, hvor kreativitet og produktivitet trives” (vores oversættelse).

Høj integritet

Integritet er det tredje træk, der karakteriserer en dygtig leder. Integritet beskriver Chamorro-Premuzic som et ”attribut”, som vurderes bedst, ved at få andre til at vurdere én. Spørger man medarbejdere, hvor sandsynligt det er, at chefen snyder dem, får man et billede af lederens integritet. Og igen er det altså den kedelige chef, der scorer højest.

Jo flere dysfunktionelle tendenser en chef udviser, desto lavere scorer medarbejdere hans integritet.

Næste gang I ansætter en leder, så overvej, om I lader jer forblinde af de store armbevægelser og personligheder. Hvor mange dygtige ledere går ukendte rundt i din virksomhed eller organisation?

Relateret materiale

activity-based-costing_cover
Activity-based Costing (ABC) 
kritiser-mig-det-bliver-jeg-bedre-af_cover
Kritiser mig, det bliver jeg bedre af
de-mest-effektive-ledere-kolliderer-med-virksomhedens-kultur_cover
De mest effektive ledere kolliderer med virksomhedens kultur
distanceledelse-saadan-holder-du-dine-medarbejdere-glade_cover
Distanceledelse: Sådan holder du dine medarbejdere glade

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt