Kultur & adfærd

Derfor skal du kende dit tankemønster

Når det kommer til vores indstilling til det at lære, findes der to typer. Du kender sikkert begge slags. Den ene type giver hurtigt op og er ikke interesseret i at lære nyt. Hun siger ting som: “Det er jeg ikke god til, så det kan jeg ikke lære” eller “det er jeg dygtig til, så der behøver jeg ikke udfordre mig selv”. Den anden type derimod elsker at lære noget nyt. Hun kaster sig tit over nye områder og er uendeligt nysgerrig på, hvordan ting hænger sammen.

Kultur & adfærd

At vi kan have så forskellige indstillinger til det at lære, undrede allerede i 1970’erne forskeren Carol Dweck, der først blev opmærksom på forskellen blandt børn. Hun kalder de to indstillinger for hhv. et fastlåst mindset (fixed mindset) og et udviklende mindset (growth mindset).

Ifølge Dweck har det stor betydning, hvilket mindset, eller tankemønster, du har, fordi dit mindset forudsiger dit præstationsniveau. Det handler nemlig om, hvordan du opfatter det ”at lære”. Om du mener, at talent er noget medfødt, og det derfor er noget, man enten har eller ikke har. Eller om du mener, at talent kan udvikles gennem hårdt arbejde, gode strategier og andres input. Har du et udviklende mindset, vil du ifølge Dweck opnå bedre resultater.

Den gode nyhed er, at du til enhver tid kan ændre dit tankemønster.

Hvilket mindset har du?

I hendes bog, Du er hvad du tænker – den nye mindset-teori om vejen til succes, beskriver Dweck, hvordan mennesker med et fastlåst mindset mener, at ens egenskaber er hugget i sten. Dette skaber ifølge Dweck en tendens til at undgå udfordringer, give let op, se anstrengelse som nyttesøs og til at man føler sig truet af andres succes.

Mennesker der derimod har et udviklende mindset, mener, at ens basale egenskaber kan udvikles gennem ens egen indsats. Det betyder, at personer med udviklende mindset omfavner udfordringer, er vedholdende når de udfordres, ser anstrengelse som vejen til beherskelse og lærer af andres successer.

TEST DIT MINDSET

Overvej følgende udsagn:

  1. Din intelligens er noget helt grundlæggende ved dig, som du ikke kan ændre ret meget.
  2. Du kan lære nye ting, men du kan ikke rigtig ændre, hvor intelligent du er.
  3. Lige meget hvor intelligent du er, kan du altid ændre det ganske meget.
  4. Du kan altid og i høj grad ændre hvor intelligent du er.

 

Hvilke udsagn er du mest enig i?

Er du mest enig i 1 og 2 har du ifølge Dweck et fastlåst mindset. Er du mere enig i 3 og 4 har du et udviklende mindset.

Prøv at udskifte intelligens med et af disse andre områder; business skills, et fysisk talent, kunstnerisk talent eller personlighed. Er din indstilling den samme? Ifølge Dweck vil det ikke være usædvanligt, hvis dit mindset er forskelligt fra område til område.

Sådan ændrer du et fastlåst mindset til et udviklende mindset

Som sagt er du ikke fortabt, hvis du nu har opdaget, at du inden for nogle områder har et fastlåst mindset. Du kan nemlig altid ændre dit mindset. På mindsetonline.com, der er Carol Dwecks hjemmeside, kan du læse mere om, hvad du skal gøre. Herunder har vi blot kort skitseret de fire trin, til at ændre sit mindset.

  1. Lær at høre, hvornår det er dit fastlåste mindset, der taler.
  2. Anerkend at du har et valg.
  3. Besvar med en udviklende mindset-stemme.
  4. Handl ud fra et udviklende mindset.

Relaterede emner

hvad-hjerneforskning-kan-laere-dig-om-kundefastholdelse_cover (1)
Hvad hjerneforskningen kan lære dig om kundefastholdelse
faa-styr-paa-virksomhedens-likviditet_cover
Få styr på virksomhedens likviditet i forhold til kunder, leverandører og SKAT
cover_servicetransformation
Servicetransformation – Sæt fokus på dine kunders behov med den rette service 
kritiser-mig-det-bliver-jeg-bedre-af_cover
Kritiser mig, det bliver jeg bedre af

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt