Det kan være svært for ledere at finde den rette balance mellem den tid, der bruges på møder og den, der bruges på at løse opgaver. Men forskere ved Wayne State University mener, at myreres adfærd giver en vigtig lektion i, hvordan man gør det bedst. Ved at anvende computersimulationer, baseret på myrernes fødeindsamlingsadfærd, har Kai Yang, professor i industri-og systemudvikling ved Wayne State University, udviklet en metode til at vurdere, hvad den optimale balance mellem ”snak” og ”arbejde” er.
Myrernes hemmelighed er, at de formår at træffe beslutninger uden først at skulle holde et møde. Myrerne handler derimod som ét individ, og kan udføre fantastiske ting uden en chef. De fungerer basalt set som én organisme, så behovet for kommunikation er meget lille.
Hemmeligheden bag myrers effektivitet er ukoordinerede beslutningsprocesser. Myrer opfatter og reagerer på verden gennem koloniens tusindvis (eller millioner) af øjne, fremfor gennem individets. Denne kollektive intelligens er meget mere effektiv end noget individ. Man kan sige, at myrer handler som en stor hjerne: Hvert individ er lig et neuron i den menneskelige hjerne og intelligens er indlejret i interaktionerne mellem de utallige dele.
Forskere har studeret myrernes fødeindsamlingsadfærd og har opdaget at forandringer i de feromon-spor myrerne afsætter, formidler den bedste rute, de efterfølgende insekter kan tage. Denne opdagelse førte til udviklingen af ant colony optimization-modellerne, som forskerne anvender til at optimere menneskers adfærd.
Algoritmer baseret på myrer er allerede en blomstrende industri indenfor datalogi, kunstig intelligens og robotteknologi. Algoritmerne kan også overføres til grupper af mennesker, der forsøger at løse komplekse problemer, da de står foran det samme dilemma som myrerne: Hvordan træffer man effektive, præcise beslutninger i store grupper?
Forskerne fra Wayne State University brugte disse myre-inspirerede algoritmer til at finde den optimale balance mellem planlægning af en opgave og udførelsen af den. Yang brugte matematiske modeller af myreadfærd –”non-discrete ant colony optimization” i forsker-sprog – til at opstille en model for, hvordan en mobiltelefon, mest effektivt, kan produceres til tiden og med den højeste kvalitet.
Da holdet anvendte disse algoritmer på mobiltelefonudvikling, reduceredes projektets færdiggørelsestid med 17 % (fra 158 til 130,5 dage), mens omkostningerne kun blev øget med 8 %. Yang viser, at det er meget mere effektivt, at opgaver, der normalt forekommer som separate og sekventielle (f.eks. kommunikation og eksekvering), i stedet løses som en sekventiel proces. Dette medfører selvfølgelig ekstra arbejde (rettelser og ekstra kommunikation), men systemet fungerer som helhed mere effektivt.
Forskningsforsøget, der er publiceret i International Journal of Production Research, er selvfølgelig meget forsimplet, så i praksis er der rig mulighed for, at en masse kan gå galt. Men myrerne har haft 100 millioner år til at perfektionere deres samarbejde, mens mennesket kun har levet i store grupper nogle få århundreder, så der er god grund til at tro, at vi har meget mere at lære af myrerne om effektivitet.
Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session.
Vi vil svarer inden for 24 timer
Kontakt os i dag og hør om dine muligheder