Strategi

PEST analysen

Analyse af faktorerne i en virksomheds uafhængige omverden. Modellen egner sig til at fremhæve muligheder og trusler i virksomhedens eksterne forhold.

Strategi

Sådan laver du en PEST analyse

PEST-analysen bruges til at analysere og beskrive en virksomheds eksterne forhold.

PEST-analysen er en analyse af faktorerne i virksomhedens uafhængige omverden, og modellen egner sig til at fremhæve muligheder og trusler i virksomhedens eksterne forhold.

Analysemodellen bruges især ved analyse af et nyt eksportmarked med henblik på at vurdere markedets attraktivitet for virksomheden. PEST analysen er bygget op omkring fire faktorer:

Political (politisk)

Economical (økonomisk)

Social (social)

Technological (teknologisk)

Gennem analysen kan man vurdere et marked, her under også konkurrenter, ud fra et bestemt synspunkt eller fra en bestemt branche.

Det kan være en fordel at lave en PEST analyse inden der laves en SWOT analyse, fordi PEST hjælper med at identificere elementerne i SWOT. PEST og SWOT analyserer ud fra to forskellige perspektiver, men de kan som sagt supplere hinanden. (SWOT skabelonen ligger også klar til brug på Lederindsigt)

PESTEL-analyse

PESTEL-analysen er en måde at skabe klarhed over, hvordan udviklingen i omgivelserne påvirker organisationens fremtidsmuligheder.

PESTEL er en udvidelse af PEST-analysen, og tilføjelsen af EL – E: environmental (miljømæssig) L: legal (lovmæssig) giver metoden mulighed for at tage højde for disse to områder, som på få år har fået stor betydning for organisationerne.

  • De miljømæssige forhold omfatter alt, der har relation til miljø og bæredygtighed. Det er mere reglen end undtagelsen at virksomheder i dag har en CSR strategi og at miljømæssige hensyn er en del af vision og mission. Derfor er det et vigtigt område at tage med i sin analyse.
  • De lovmæssige forhold omfatter det, der potentielt kan påvirke handlerammerne for virksomheden. Det kan fx være ansættelsesforhold, sundhed og sikkerhed for medarbejderne, forsikringer og love om konkurrenceforhold.

Download template til:

PEST analysen

Få professionelle øjne på DIN udfordring
Book en gratis session
Vores eksperter inden for strategi, bæredygtighed og innovation står klar til at sparre med dig om dine ideer og udfordringer.
Kontakt uforpligtende én af vores konsulenter
Book en gratis time her

Relaterede emner

mission-vision-maal-og-vaerdier_cover
Skab en fælles retning med mission, vision og værdier
ansoff-vaekstmatrice_cover
Ansoffs vækstmatrice
Cover_Revolutionerende strategi
Revolutionerende strategi: Fra statiske modeller til dynamiske praksisser
pest-analysen_cover
PEST analysen

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt