Strategi

Sådan skaber du ejerskab omkring jeres strategi

I enhver organisation er en veldefineret strategi afgørende for succes. Men en strategi er kun så stærk som det ejerskab, der er knyttet til den. Uden fuld opbakning fra både ledelse og medarbejdere risikerer man at se målet svæve uden for rækkevidde.

Den mest effektive måde, vi kender er, at alle er med til at arbejde på strategien. Men på det niveau der giver mening for én selv.

En virksomheds strategi bliver traditionelt udarbejdet at direktion og ledelsen og derfra spredt ned gennem organisationen: Men denne ”høj-niveau”-strategi virker ofte irrelevant i forhold til den enkelte medarbejders hverdag og hvordan de bruger den i forhold til deres daglige opgaver.

Derfor opdeler vi strategiarbejdet i tre niveauer:

  1. Direktion og ledelse
  2. Team
  3. Den enkelte medarbejder

Strategi

Direktion og ledelse

Direktion og ledelse arbejde med strategi på det ”højeste” niveau. Altså strategien får hele virksomheden. Hvad er det eller de store overordnede mål vi arbejde hen imod og hvordan gør vi?

Team eller afdeling

På baggrund af direktionens strategi arbejder team og/eller divisioner videre med strategien, så den bliver mere relevant i forhold til teamet eller divisionens opgaver.

Den enkelte medarbejder

Endelig ligger der et stykke arbejde for de enkelte medarbejdere med at konkretisere, hvordan de kan være med til at understøtte strategien. Men fordi strategien er konkretiseret i forhold til det team eller den afdeling medarbejdere er en del af, bør det nu være langt lettere at se, hvordan hans eller hendes arbejdsopgaver understøtter teamet strategiske mål.

 

Et nyt mindset og en ny måde at arbejde med strategi

For at få succes med at skabe ejerskab i jeres organisation, kræver det mod fra topledelse og direktion. Mod til at slippe strategien og stole på, at dine medarbejder er kompetente til at omformulere jeres tanker til konkret handling.

Brug disse 7 tips til at skabe ejerskab af strategien

  1. Kommunikér formålet, visionen og planen for strategien til medarbejderne allerede fra begyndelsen, selvom I endnu ikke har alt på plads endnu.
  2. Involvér medarbejderne i strategien ved at give dem mulighed for at komme med input.
  3. Undervurdér ikke den skepsis, der kan opstå, hvis du fremstår utroværdigt. Brug eksempler på, hvad ledelsen konkret mener med bæredygtighedsstrategien.
  4. Strategien skal virke realistisk og meningsfuld. Det er ikke sikkert, man kan sige, hvordan man f.eks. præcis skal opnå øget vækst, men det skal virke muligt.
  5. Vær åben omkring de omstændigheder, der har forandret sig, hvis I skifter taktik i forhold til jeres strategi.
  6. Anerkend, at medarbejderne måske skal have nye kompetencer for at være en del af strategien og dens mål.

Kilde:  Mannaz.com

En strategi er sjældent statisk. For at fastholde ejerskab er det vigtigt løbende at evaluere strategiens effektivitet og justere kursen efter behov. Dette viser, at organisationen er fleksibel og lydhør over for ændringer, og det opmuntrer til fortsat engagement fra både ledelse og medarbejdere.

At skabe ejerskab omkring en strategi er en kontinuerlig proces, der kræver tålmodighed og engagement fra alle niveauer af organisationen. Når ledelse og medarbejdere føler, at de ejer strategien, bliver den ikke blot et dokument på papir, men et levende redskab, der guider organisationen mod succes.

Få professionelle øjne på DIN udfordring
Book en gratis session
Vores eksperter inden for strategi, bæredygtighed og innovation står klar til at sparre med dig om dine ideer og udfordringer.
Kontakt uforpligtende én af vores konsulenter
Book en gratis time her

Relaterede emner

pest-analysen_cover
PEST analysen
Cover_Revolutionerende strategi
Revolutionerende strategi: Fra statiske modeller til dynamiske praksisser
mission-vision-maal-og-vaerdier_cover
Skab en fælles retning med mission, vision og værdier
porters_five_forces-1
Michael Porters Five Forces

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt