Kultur & adfærd

Sådan opnår du balance mellem arbejde og fritid

At opnå balance mellem arbejde og fritid er svært. For langt de fleste ledere er jobbet, det sted de tilbringer flest af deres vågne timer. Og følelsen af, at der aldrig er timer nok, opstår.

Men hvordan gør man?

Kultur & adfærd

Hvad gør andre succesfulde ledere for at få job og fritid til at gå op i en højere enhed?
Det er der faktisk nogen, der har undersøgt.

Vær bevidst om valg og fravalg

Boris Groysberg and Robin Abrahams har over fem år indsamlet data gennem både interviews med ledere og spørgeskemaundersøgelse. Forskerne har spurgt mere en 4000 topledere fra hele verden, hvordan de opnår balance mellem arbejde og fritid.

De identificerede 5 centrale temaer, der har betydning for topledernes følelse af og evne til at få balance mellem arbejde og fritid:

  • Definer din egen succes
  • Tag kontrol over teknologien
  • Opbyg støttende netværk hjemme og på jobbet
  • Vær selektiv med rejser og udstationeringer
  • Samarbejd med din partner

Fælles for alle temaerne er prioritering. At træffe bevidste valg. At beslutte hvilke muligheder du vil tage og hvilke der skal afslås. På den måde undgår du, at nødsituationer dikterer dit liv og arbejde.

Vi ser nærmere på de fem temaer herunder:

1. Definer din egen succes

Når du starter på et stort projekt, er det første du gør, at definere, hvordan endemålet skal se ud. Det samme princip gælder i følge forfatterne, med hensyn til at leve et bevidst liv. Du skal definere hvad succes betyder for dig og selvfølgelig være bevidst om, at det udvikler og ændrer sig med tiden.

For lederne i undersøgelsen strækker deres definition af succes sig fra at være hjemme mindst fire aftner hver uge, til at være vidende om, hvad der foregår i familiemedlemmernes liv. For andre igen handler det om at have emotionel energi til både job og hjemmeliv.

2. Tag kontrol over teknologien

Vigtigt for lederne at samle e-mails, sms’er, telefonbeskeder og anden kommunikation og træffe en bevidst beslutning om, hvornår der skal bruges tid på det.

Mange af lederne advarer imod at bruge teknologien til at være to steder på samme tid, fordi der ser en fordel i, at kunne give en opgave eller familien udelt opmærksomhed.

Flere af toplederne fortæller endda, at de er begyndt at bruge kommunikationsteknologien mindre mens de er på arbejde. Som flere siger: “Du kan ikke opdrage et barn gennem telefonen”. Det samme gør sig gældende for teamledelse.

I forhold til hvordan teknologien opfattes hjemme deler lederne sig i to lejre: Ca. en tredjedel ser teknologien som en befrier, der giver fleksibilitet, andre, ca. en fjerdedel ser teknologien som en besætter, der krænker deres privatliv. (Resten af lederne er neutrale eller har blandede følelser)

Rådet fra begge lejre lyder, at det er vigtigt, at ledere lærer at kontrollere deres brug af teknologi.

  • Vær tilgængelig, men ikke for tilgængelig
  • Vær ærlig omkring, hvor meget du kan multitaske
  • Opbyg relationer gennem 1:1 relationer
  • Hold din indbakke under kontrol

3. Opbyg støttende netværk hjemme og på jobbet

Det er svært at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen, også for toplederne i undersøgelsen. Og alle er da også enige om, at de er nødt til at have hjælp for at få kabalen til at gå op. Har lederen ikke en hjemmegående partner, finder de støtte hos betalt hjælp eller familie.

Lederne i undersøgelsen finder desuden, at emotionel støtte er lige så vigtigt. Som alle andre har topledere også brug for at få afløb for frustrationer. Her bruger lederne i høj grad, familie og venner. Nogle bruger også professionelle netværk til at give et nyt perspektiv på en problemstilling.

Støtte på arbejdspladsen er også vigtig. Gode kolleger fungerer for lederne som sparringspartnere. Flere af lederne fortæller, at havde det ikke været for deres gode kolleger og forstående chefer, kunne deres karriere have været kørt i sænk. F.eks. på grund af helbredsproblemer.

4. Vær selektiv med rejser og udstationeringer

Det er ikke kun tid, og hvad den bruges på, der har en betydning for balancen mellem arbejde og fritid. Også din fysiske placering har en stor betydning. Dette afspejler sig i ledernes besvarelser:

32% har sagt “nej, tak” til internationale opgaver, fordi de ikke ville flytte deres familier.
28 % har sagt “nej, tak” for at redde deres ægteskab.

Igen handler det om at være bevidst om, hvad der er vigtigt for dig.

5. Samarbejd med din partner

Lederne klarere det ikke alene. For lederne i undersøgelsen, er det vigtigt, at de og deres partner har en delt vision om, hvordan succes ser ud. Ikke kun for dem selv, men for hele familien. Det er for en stor del at lederne disse fælles mål, der holder sammen på familien. Bl.a. fordi deres parforhold giver begge parter muligheder for at arbejde, rejse, være forældre mm., som de ellers ikke ville have haft.
En anden styrke, lederne finder i deres parforhold, ligger i partnerens komplimentære egenskaber. At partnere besidder styrker, som lederen ikke har.

Følelsesmæssig opbakning, betegner lederne som det vigtigste bidrag, deres partner har haft i forhold til deres karriere.

Balancen er flygtig

Umulig vil nogle sige.

Men måske er det i virkeligheden ikke den flygtige “balance”, du skal fokusere på. Det vigtigste er måske i virkeligheden at acceptere, at 100 % balance 100 % af tiden er umuligt. I stedet skal du være meget bevidst om, hvornår hhv. arbejde eller fritid er i fokus.

For nogle fungerer det på dagsbasis:

Kl. 08.00 -16.00 = arbejde
Kl. 16.00- 08.00 = fritid

For andre er faserne længere: dage, uger, måneder eller år dedikeres til familien, f.eks. mens børnene er små eller ved sygdom i familien.

Til gengæld får karrieren så en ordentlig skalle på et andet bevidst valgt tidspunkt.

Relaterede emner

aida_cover
AIDA – Skab opmærksomhed hos din modtager!
skab-jeres-eget-digitale-oekosystem-for-information-netvaerk-og-salg_cover
Skab jeres eget digitale økosystem for information, netværk og salg
faarup-sommerland_cover
Den der er tættest på gæsten har bolden
tips-til-kold-canvas_cover
Tips til dig, der skal i gang med kold kanvas

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt