Ledelse

Udskiftning af bestyrelsesmedlemmer – Hvad er den rette frekvens?

Hvor ofte optager I et nyt bestyrelsemedlem i din virksomheds bestyrelse?
Er det de samme mænd og kvinder, der sidder på de samme poster i 5, 7 eller 10 år?

Så er det sandsynligvis på tide med lidt udskiftning.

Ledelse

Ny undersøgelse viser nemlig, at virksomheder der, i løbet af en tre-årig periode, udskifter mellem tre og fire bestyrelsesmedlemmer, klarer sig bedre end andre virksomheder.

George M. Anderson and David Chun mener at kunne se en sammenhæng, mellem hvor hyppigt en virksomhed udskifter bestyrelsesmedlemmer og størrelsen på virksomhedens udbytte.

Anderson og Chuns undersøgelse, foretaget blandt 500 store amerikanske virksomheder, viser, at de virksomheder der klarer sig bedst, har fundet en gylden middelvej, der hedder tre til fire udskiftninger i bestyrelsen i løbet af tre år. Både de virksomheder der udskifter hyppigere og sjældnere, har, ifølge undersøgelsen, et betydeligt dårligere aktieudbytte end de virksomheder, der ligger inden for den rette zone.

Undersøgelsen viser desuden, at hele to-tredjedele af bestyrelserne falder udenfor den optimale zone. Og at dem, der klarede sig allerværst, var virksomheder, hvor der enten slet ingen udskiftning var eller virksomheder hvor der skete 5 eller flere udskiftninger i bestyrelsen i løbet af tre år.

Derfor er anbefalingen fra Anderson og Chun også, at bestyrelser skal være opmærksomme på, hvor høj deres udskiftning er. Og om de med fordel kan øge eller sænke frekvensen.

Udskiftning på bestyrelseposter et naturligt led i virksomhedens udvikling

Der opfordres selvfølgelig ikke til, at du skifter ud i din bestyrelse bare for at leve op til den rette frekvens. Derimod vises det, at 3-4 udskiftninger på tre år, er et typisk karaktertræk ved virksomheder, der formår at skabe aktieafkast over tid.

Hvilket giver god mening i lyset af, at nye bestyrelsesmedlemmer bringer nye perspektiver og ideer med sig og at det er mere sandsynligt, at de udfordrer status quo end etablerede bestyrelsesmedlemmer.

Et råd der vækker genklang til dette, finder man i Kim Wiencken, Søren J. Nielsen og Jacob Bratting Pedersens “Den effektive bestyrelse”. Her slår forfatterne bl.a. fast, at hvis man vil have en effektiv bestyrelse, så skal man gøre det klart for nye bestyrelsesmedlemmer fra starten, at det langt fra er sikkert, de kan blive siddende på posten i mange år, fordi bestyrelsemedlemmer udskiftes løbende, alt efter hvilke behov virksomheden har. Det skal altså ikke være et nederlag, at forlade en bestyrelsepost efter f.eks. et år. Blot er det en del af virksomhedens naturlige udvikling, at der kan blive brug for nye kræfter med andre kompetencer, end man selv har.

Hvis I er seriøse med jeres bestyrelsesarbejde, kunne dét at holde øje med jeres udskiftningsfrekvens, være en del af det arbejde.

Relateret materiale

selvledelse_cover
Hvad er selvledelse og hvordan gør du?
distanceledelse-saadan-holder-du-dine-medarbejdere-glade_cover
Distanceledelse: Sådan holder du dine medarbejdere glade
cover_-saadan-faar-du-dine-medarbejdere-til-at-hoere-efter
Hvordan får man medarbejderne til at lytte
fremtidens-ansaettelser-er-flydende
Fremtidens ansættelser er flydende

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt