Ledelse

Sådan sammensætter du en professionel bestyrelse

Hvad er en professionel bestyrelse? Den letteste måde at besvare det på, er ved at beskrive hvad det ikke er.

 • En professionel bestyrelse er ikke befolket af dine familiemedlemmer, venner og en afdanket revisor.
 • I en professionel bestyrelse er det ikke nok kun at dukke op en gang om året for at  underskrive årsberetningen.
 • En professionel bestyrelses vigtigste formål er ikke at leve op til lovens mindstekrav, om at et aktieselskab skal have en bestyrelse.

En professionel bestyrelse består derimod af forskellige professionelle mænd og kvinder, som er nøje udvalgt til bestyrelsen, fordi han/hun besidder viden, kompetencer eller erfaring, som virksomheden har brug for. En professionel bestyrelse arbejder målrettet og seriøst med at styrke virksomheden.

Ledelse

SKAL DIN VIRKSOMHED HAVE EN BESTYRELSE?

Det et lovkrav, at aktieselskaber skal have en bestyrelse. For andre virksomhedstyper, f.eks. aps’er mfl. er det frivilligt.

5 ting der taler for at have en bestyrelse

 • Ledelsesarbejde. Eksisterende virksomheder, hvor ejeren ønsker ”tantebestyrelsen” udskiftet til fordel for en professionel bestyrelse der kan støtte og hjælpe sig i ledelsesarbejdet.
 • Specifik viden. Virksomheder som ønsker at styrke deres viden på ledelsesplan om specifikke emner.
 • Kapitalsøgning. Iværksættervirksomheder, der står i en etableringsfase eller andre virksomheder, der søger kapital. F.eks. når der skal søges finansiering i banker eller hos eksterne investorer. Hvis investorerne ser, at det sidder erfarne personer i bestyrelsen, har de nemmere ved at sige ja til en investering i iværksættervirksomheden.
 • Netværk. Virksomheder, som ønsker at etablere netværk / kontakter til andre virksomheder. Det er ofte et problem for mindre virksomheder, at de ikke har det fornødne netværk til kunder og leverandører. Her kan et bestyrelsesmedlem, som er et kendt navn i branchen, måske være med til at åbne døre eller pege på kontaktmuligheder.
 • Generationsskifte. Generationsskiftevirksomheder, hvor ejeren ønsker at forberede eller sikre gennemførsel af et generationsskifte. En professionel bestyrelse kan fungere som støtte for den nye generation efter overtagelsen.

Tre ting der taler imod at have en bestyrelse

 • Afgivelse af magt. Hovedparten af mindre danske virksomheder er ejet af direktøren i virksomheden. Opretter ejerlederen en professionel bestyrelse må han nødvendigvis afgive magt til denne og det betyder, at han ikke på fem minutter kan beslutte større ændringer og nye strategiske tiltag i virksomheden. Han bør høre sin egen professionelle bestyrelse først.
 • Det koster penge. Skal man oprette en professionel bestyrelse forventer medlemmerne også at få et honorar for arbejdet. Omkostninger på 30-100.000 kr. er ofte mange penge i en mindre virksomhed.
 • Det koster tid. En bestyrelse vil gerne være aktiv både i forhold til at kontrollere firmaets aktiviteter og til at pege på fremtidige muligheder. For at være aktiv kræver det også at den får bearbejdede forslag og udregninger på diverse oplæg. Det tager tid og koster penge at udarbejde disse oplæg.

Kilde: Startvækst.virk.dk 

Tidligere har det været kutyme at hyre kendte erhvervsfolk, afgående direktører og lignende til bestyrelsesposter. De første i høj grad for prestigens skyld, de andre, fordi de havde tiden til bestyrelsesarbejdet og fungerede som en slags nedtrapning fra erhvervslivet. De tider er heldigvis ved at være slut, da flere og flere virksomheder anerkender værdien af en professionelt drevet bestyrelse.

Det handler, ud over de nævnte fordele og ulemper, i høj grad om, hvor din virksomhed befinder sig i sin udvikling og dine ambitioner for den. Er din virksomhed mest en hobbyvirksomhed og har du ikke de store planer om vækst og ekspansion, så vil en bestyrelse sandsynligvis være til mere ulempe end hjælp.

Har du derimod større ambitioner med din virksomhed f.eks. om at ekspandere, eller internationalisere, kan der være enddog meget store fordele at hente ved at få en bestyrelse. Bestyrelse giver dig nemlig mulighed for at inddrage erfarne folk, i de beslutninger som f.eks. en internationalisering medfører.

Sider du i en professionel bestyrelse forventes det idag, at du lægges reelt engagement og tid i bestyrelsesarbejdet. Derfor bevæger trenden sig i dag mod, at man vælger bestyrelsesmedlemmer udfra deres kompetencer og erfaring og ikke så meget udfra deres kendis-faktor.

Så gør hvad du kan, for at skaffe bestyrelsesmedlemmer med netop de kompetencer virksomheden har brug for. Står I foran en internationalisering eller skal I udvikle en ny salgsstrategi, så er det selvfølgelig en god idé at have et eller flere bestyrelsesmedlemmer, der har erfaring med det.

Relateret materiale

dit-team-praesterer-bedre-hvis-i-har-de-samme-mentale-modeller_cover
Dit team præsterer bedre, hvis I har de samme mentale modeller
cover_virtuel-moedeledelse
Online mødeledelse
de-17-vigtigste-omraader-du-skal-have-fokus-paa-som-ny-leder
Den ultimative guide til den nye leder: De 15 vigtigste værktøjer du ikke må ignorere
transformationsledelse
Transformationsledelse: Sådan gør de bedste ledere 

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt