Strategi

Strategieksekvering = Handling, Holdning og Handel

Af Lars Bo Hansen

Strategieksekveringstilgang, der sammensmelter strategiudvikling og -implementering til én proces.

Strategi

Strategieksekveringens tre H'er

  1. Handling: Daglige handlinger er strategiske handlinger.
  2. Holdning: En fælles forståelse af, hvad I tror og mener om fremtiden
  3. Handel: Strategiens formål er profit.

Strategi er handling

Det første I skal erkende, er, at strategi og drift ikke er to forskellige ting. De to ting – det operationelle og det strategiske – må ikke adskilles, og hvis I kun skal huske en ting, så er det: Strategi er handling.

… daglige handlinger er strategiske handlinger …

Alle ved, at strategi uden handling ikke er noget værd, og det omvendte gælder også, for handling uden strategi er bare fri leg. De to ting (handling og strategi) kan nemlig ikke adskilles. Så I skal binde det strategiske og det operationelle sammen – integrere det lange og det korte perspektiv på samme tid, så daglige handlinger er strategiske handlinger, og strategier påvirker den daglige adfærd på en relevant og meningsfyldt måde.

Strategi bliver kun relevant for jer, når I kommer væk fra den rigide og ufleksible opfattelse af verden som et forudsigeligt system, der kan beskrives, hvis man bare gør sig umage og bruger de rigtige formler.

Strategi bygger på holdninger

Nu syntes I måske, at der ingen grund er til at udvikle strategier, for som virksomhed kan I alligevel ikke forudsige noget som helst. Men uforudsigeligheden betyder ikke, at I ikke skal have en strategi for de kommende år – dagligt træffer I jo beslutninger, der afspejler en eksplicit eller implicit forventning til fremtiden, og dermed har I allerede en strategi – og måske mere end en – der bygger på antagelser om hvad fremtiden bringer. Hvilke produkter og ydelser kunderne fremover vil efterspørge, hvad konkurrenterne vil gøre, hvilke geografiske markeder, der vokser. Og meget andet.

Derfor er det rigtige at lave strategien mere organisk og mindre kompliceret, og samtidig indtænke udvikling og implementering i en og samme proces. Det lyder forfærdeligt og kompliceret, men er det overhovedet ikke. Tværtimod.

Princippet er nemlig, at des mere kompleks og foranderlig omverden er, des mere fokus på strategiimplementeringen og den løbende tilpasning. Det handler om, hvordan I får en fælles forståelse af, hvad I tror og mener om fremtiden, så I kan blive enige om hvad jeres optimale reaktion på denne fremtid er. Men også så I kan korrigere, når det ikke går som I tror – når det uventede som ventet indtræffer.

Integrer jeres mavefornemmelse og intuition i strategiarbejdet.

Men modsat tidligere tider, hvor strategi hovedsagligt fokuserede på at analysere og på at “regne fremtiden ud”, så der var “styr på det”,  så skal I til at aktivere og i høj grad integrere jeres mavefornemmelse og intuition i strategiarbejdet. Strategi handler nemlig om holdning. Naturligvis skal I have et kvalificeret bud på og antagelser om, hvad I tror, det er for en fremtid I arbejder hen imod, men den skal tilsættes jeres kvalificerede mavefornemmelse. “Syntes”, “tror” og “føler” smelter sammen med de mere hårde antagelser og forudsigelser.

Strategi er handel

Strategi handler om handel. I skal klare jer målbart bedre med strategien end uden. En strategi skal kort sagt forbedre jeres forretningsmæssige resultater. Derfor er det vigtigt, at I i strategiarbejdets planlægning og gennemførelse, hele tiden har fokus på om indsatsen I lægger i det, også giver forretningsmæssige resultater. Det er ikke strategi for strategiens skyld, men strategi for profittens skyld.

Udvikling og implementering – én proces

Jeg har forsøgt at illustrere de to forskellige tilgange til strategi nedenfor. Først “den gamle” og her måske lidt hårdt optrukne, hvor strategiprocessen er opdelt i udvikling og implementering. Den første del er “den lette” hvor topledelsen laver en plan baseret på at de “regner fremtiden ud” og dermed kan komme op med de mest optimale svar. Strategien er en plan, der skal implementeres. Da implementeringen har vist sig at være “det svære”, så følges der hårdt op gennem kontroller, styring, dynger og atter dynger af målepunkter. Strategien ses som et styrings- og planlægningsværktøj.

“Den gamle” tilgang til strategiarbejdet opdelte processen i to faser:

 

 

Med den nye tilgang er strategiarbejdet én proces:

 

 

Alternativet er en sammenhængende organisk proces, hvor strategiarbejdet har fokus på at skabe løbende og selvkorrigerende forandring. Det er en bred og involverende proces, der ikke bygger på antagelser om forudsigelighed. Der arbejdes ud fra et sæt af antagelser om fremtiden. Disse antagelser er kendt i hele organisationen. Der er fokus både på det korte sigt og det det lange – vel at mærke på samme tid. Drift og strategi flyder sammen og bliver til “det vi går og gør”. Strategien tilpasses løbende forandringer i omverden

Det er ikke strategisk “bottom-up” proces hvor organisationen udvikler egne funktionelle strategier, der så sættes sammen til en overordnet, omfattende og oftest ganske retningsløs, eller måske snarere mange-rettet, strategi for hele virksomheden. Det tror jeg ikke på. Det er mest oppe-fra og ned men med ægte involvering.

Dette er en forkortet version af Lars Bo Hansens artikel. Læs hele artiklen.  

Få professionelle øjne på DIN udfordring
Book en gratis session
Vores eksperter inden for strategi, bæredygtighed og innovation står klar til at sparre med dig om dine ideer og udfordringer.
Kontakt uforpligtende én af vores konsulenter
Book en gratis time her

Relaterede emner

hvordan-du-traeffer-din-beslutning-er-lige-saa-vigtigt-som-hvad-du-beslutter_cover
Hvordan du træffer din beslutning, er lige så vigtigt, som hvad du beslutter
Cover_Revolutionerende strategi
Revolutionerende strategi: Fra statiske modeller til dynamiske praksisser
pest-analysen_cover
PEST analysen
forudsig-fremtiden-og-laeg-en-bedre-strategi_cover
Forudsig fremtiden og læg en bedre strategi

Få et gratis tjek

Udfyld formularen for at booke en 30-60 minutters session. 

Vi vil svarer inden for 24 timer

book et foredrag

Kontakt os i dag og hør om dine muligheder

Tusind Tak

Vi har modtaget din henvendelse og vender tilbage hurtigst muligt